Am modificat articolul ultima data pe: 04.07.20

 

In materie de animale domestice, gainile se regasesc aproape in fiecare curte: ele sunt relativ nepretentioase, unele rase sunt chiar foarte rezistente, iti ofera oua si carne cu investitii minime si sunt usor de ingrijit. Iata cateva reguli simple pe care sa le respecti pentru a te bucura de pasari sanatoase. 

 

Gainile nu sunt animale foarte pretentioase, din punctul de vedere al conditiilor de viata, dar daca vrei sa beneficiezi de o productivitate adecvata ai totusi nevoie sa respecti cateva principii simple, care sa te ajute sa le cresti in concordanta cu nevoile lor biologice. 

 

Tine cont de clima si de lumina in amplasarea cotetului

Chiar daca pasarile tale vor petrece destul de mult timp afara, cotetul va fi folosit nu numai ca adapost pentru vreme rea, ci si ca zona in care pasarile se pot simti (sau nu) in siguranta sa depuna ouale. 

Daca zona in care locuiesti este una deschisa, de campie, foarte calduroasa, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa cauti o zona care, la orele de varf, sa beneficieze de umbra si de ventilatie suficienta. 

Daca locuiesti intr-o zona de deal sau de munte, in care e ceva mai racoare, iar iernile sunt mai grele, iti va fi de folos sa lipesti cotetul de o alta constructie, pentru a limita pierderile de caldura. Il poti pozitiona intr-o zona mai insorita, il poti orienta catre sud pentru a fi cat mai bine luminat. 

Lumina si ouale

Numarul orelor de lumina la care sunt expuse pasarile in fiecare zi este un indicator foarte important, caci astfel ele pot fi stimulate sa se oua (asa cum o fac cand ziua e in crestere, primavara) sau din contra, lipsa luminii le poate inhiba (in mod natural, toamna pasarile nu se mai oua, caci nu e logic sa cloceasca pe timp de iarna). 

Toate recomandarile noastre pornesc de la ideea ca doresti sa cresti pasari sanatoase si fericite, pentru o productie de calitate sperioara: pana la urma, oua de la gaini fortate artificial poti cumpara si din magazine.

 

Temperatura constanta

Temperatura ideala pentru gaini pare sa fie in jur de 20 de grade, dar este evident ca in sistemul gospodaresc nu vei putea asigura aceste conditii zi de zi. Pe timp de vara, vei preveni supraincalzirea lasand pasarile libere la exterior, intr-o zona bine umbrita. Pe timp de iarna, e bine sa ai un cotet bine izolat, preferabil cu pod care sa limiteze pierderile de caldura.

Daca vrei ca trecerea iernii sa fie mai usoara, poti apela si la un sistem de incalzire a adapostului. Cel mai simplu este cel pe baza de bec cu infrarosu, dar exista si alte alternative. 

 

Mancare adecvata

Atunci cand vezi, la televizor, prin filme, ca femeile arunca o mana de graunte de porumb si sunt inconjurate de gaini sanatoase si fericite, de la care strang un cos de oua in fiecare dimineata, sa stii ca …e doar un film. 

Hrana gainilor trebuie sa fie variata si sa includa mai multe tipuri de graunte si vegetale; ideal ar fi ca ele sa poata de asemenea scurma in iaba si pamant, in cautare de insecte si viermisori.

Unii crescatori de gaini prefera sa apeleze la unele furaje gata preparate, disponibile in comert, care contin amestecuri de seminte si suplimente de vitamine si de minerale. Alte persoane nici nu concep sa apeleze la aceasta solutie si prefera sa mearga pe varianta naturala – desi “naturalul” este discutabil, avand in vedere ca nu sunt cunoscute conditiile in care a fost cultivat furajul respectiv. 

Adapost eficient 

Vom incepe prin a spune ca si daca ai construi cel mai bun cotet pentru gaini imaginabil, pasarile tale tot au nevoie sa umble si pe afara, in semi-libertate sau in libertate. Prin urmare, sfatul nostru este sa pornesti de la ideea ca adapostul va fi folosit preponderent iarna, noaptea, in perioadele cu vreme rea si pentru ouat si cuibarit. 

Dimensiunile trebuie raportate la numarul de pasari pe care intentionezi sa il tii. Nu uita ca intregul scop pentru care cresti propriile gaini este ca sa te bucuri de productie de calitate, deci nu te raporta la modul in care sunt crescute pasarile in ferme, caci ele sunt departe de a duce o viata frumoasa sau sanatoasa.

Adapostul este bine sa aiba ferestre prin care sa patrunda lumina naturala. Daca vrei sa fortezi putin productia, inclusiv pe timp de iarna, poti apela la ajutorul unei surse artificiale de iluminat.

Peretii adapostului ar trebui sa aiba grosimea de 22 cm – cat e grosimea obisnuita a unei caramizi. Fie vei apela la o izolatie termica corespunzatoare, fie va trebui sa iei in calcul o varianta de incalzire, daca vrei ca macar sa speri ca pasarile tale vor mai face cate un out si in anotimpul rece. 

Podeaua se face preferabil din ciment, fiind singura varianta usor de igienizat. Lemnul si lutul se imbiba cu dejectii si nu pot fi curatate corespunzator, iar daca in interiorul adapostului de procopsesti cu paduchi sau cu raie, nu ai nici o sansa sa dezinfectezi corespunzator.

Pentru sanatatea si bunastarea pasarilor, podeaua ar trebui sa fie acoperita cu nisip, rumegus sau paie tocate, pentru a proteja picioarele pasarilor si pentru a permite o igiena corespunzatoare. 

 

Spatiu de odihna si cuibare

Pasarile prefera sa stea pe stinghii, nu pe podea, atunci cand se afla in interior. Prin urmare, este obligatoriu sa instalezi un sistem de stinghii la o inaltime medie de 30 cm; daca preferi sa le instalezi la inaltimi mai mari, asigura-te ca oferi si o metoda adecvata pentru ca pasarile sa se poata cocota pana acolo. 

In cazul in care in adapos exista si vasele cu apa si mancare, asigura-te ca le pozitionezi in asa fel incat sa nu fie contaminate cu gainat. 

Cuibarele pentru oua se raporteaza si ele, ca numar, la efectivul de gaini ouatoare. Teoretic, nu ar trebui sa existe mai mult de 2 – 3 pasari pentru un cuibar. 

Siguranta

Un aspect foarte important este modul in care previi intrarea in cotet a animalelor de prada. Vulpea, dihorul, chiar si sobolanii pot fi o amenintare pentru pasari si pentru pui, de aceea este important ca inchiderea usii sa fie etansa, iar podeaua solida, sa nu poata fi sapate galerii pe dedesubt. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments