Am modificat articolul ultima data pe: 04.07.20

 

Silicatul este considerat de unii dintre proprietarii de pisici ca fiind cea mai buna solutie atunci cand vine vorba despre litiera. Entuziasmul lor este partial conditionat de folosirea corecta a produsului, asadar: ce trebuie sa stii despre utilizarea silicatului?

 

Silicatul este, la ora actuala, considerat a fi cea mai buna, mai igienica si mai fara miros solutie la care poti apela pentru litiera pisicii. El este fabricat din mici granule de silica gel, care se remarca prin proprietatile sale hidrofile, care il fac sa retina o cantitate de lichid mult mai mare decat masa proprie. 

Avand in vedere structura sa speciala, fiecare granula de silicat nu numai ca absoarbe imediat umezeala, dar ii permite in timp sa se evapore, retinand in acelasi timp, in interior, moleculele responsabile de mirosurile neplacute. Asta inseamna ca silicatul va absorbi si mai multa umezeala, in timp, fara ca simtul tau olfactiv bine dezvoltat sa aiba de suferit. 

Experienta ta in materie de utilizare a silicatului poate fi mai placuta sau mai putin placuta in functie de brandul pe care il alegi, dar eficienta acestui tip de produs depinde si de cat de informat esti in legatura cu utilizarea sa corecta. Iar articolul de fata isi propune sa te invete cum e corect sa procedezi, pentru o eficienta maxima. 

Foloseste cantitatea corecta

Silicatul se vinde in general in pungute mai mici decat nisipul obisnuit. In acelasi timp, pretul unei pungute este mai ridicat decat cel al nisipului, pentru simplul motiv ca eficienta sa se masoara in capacitatea de absorbtie, nu in kilograme.

Pentru cumparatorul neinitiat, aceasta diferenta de pret este descurajanta, iar el va avea tendinta de a folosi o cantitate prea mica de silicat in litiera. Este o greseala majora, pentru ca ceea ce trebuie sa previi este ca urina sa se acumuleze pe fundul vasului. De fapt, lichidul nici nu ar trebui sa ajunga acolo, el ar trebui sa fie absorbit complet. 

Recomandarea producatorilor este ca in litiera sa existe un strat de 4 – 5 cm de silicat; astfel, urina va fi complet absorbita. Dar si aici exista o precizare care merita facuta: daca pisicii tale ii place mult sa scurme, va fi nevoie de mai mult de 5 cm pentru o eficienta maxima. 

 

Ventileaza particulele de silicat

Multi proprietari nu sunt constienti de faptul ca aceasta este o activitate care trebuie efectuata zilnic. Dupa ce aduni fecalele pisicii, foloseste in continuare lopatica pentru a amesteca si reomogeniza silicatul. 

Fiecare dintre granulele din litiera contine pori asemanatori celor pe care ii are buretele; datorita lor, urina este absorbita rapid. In timp, insa, aceste granule elibereaza umezeala in mediu, retinand moleculele responsabile pentru miros. Pe de alta parte, daca granulele sunt imbibate deja cu urina, ele nu vor mai fi eficiente. 

Pentru a preveni aparitia granulelor saturate cu lichid, ele trebuie amestecate zilnic, energic si cu simt de raspundere, manevra incurajand evaporarea excesului de umiditate. Astfel, capacitatea lor de a retine urina va fi prelungita. 

Un alt lucru important este sa alegi litierei un spatiu uscat, intr-o zona bine ventilata, ceea ce va accelera si mai mult evaporarea. 

Curata mereu deseurile solide

Silicatul este eficient in a deshidrata fecalele pisicii, reducand mirosul pe care il emana acestea, dar daca le lasi sa se acumuleze, inevitabil va aparea si un miros deranjant. Folosirea corecta a acestui tip de asternut presupune indepartarea regulata a fecalelor pisicii, macar o data pe zi.

In cazul in care pisica este deranjata la burta si face diaree, vei ajunge sa elimini din vas si cristalele de silicat murdare, asadar va fi necesar sa adaugi un volum mai mare de asternut decat de obicei. 

 

Schimba regulat cristalele de silicat din litiera

Dupa o vreme, cristalele vor deveni saturate cu urina, pierzandu-si abilitatea de a mai retine mirosurile neplacute. In momentul in care cea mai mare parte a bobitelor din litiera sunt galbene sau maronii, trebuie sa iei decizia de a schimba integral asternutul. Unele branduri de silicat incorporeaza cateva granule – indicator, de culoare albastra; in momentul in care culoarea se estompeaza semnificativ, inseamna ca trebuie sa schimbi asternutul. 

Pentru aceasta, vei lua o punga in care vei varsa intreg continutul litierei. O vei lega la gura si o vei arunca in cosul de gunoi. Litiera va fi bine spalata cu apa si detergent, va fi uscata, dezinfectata, uscata din nou si pregatita pentru un nou saculet de silicat.

 

Schimba silicatul exact atunci cand e nevoie

Exista proprietari de pisici nemultumiti: pe ambalajul silicatului scrie ca dureaza pana la o luna, iar ei au fost nevoiti sa il schimbe mai repede. 

Realitatea “din teren” este urmatoarea: in functie de grosimea stratului pus in litiera, de numarul de pisici pe care il ai, de cantitatea de apa pe care o consuma, de tipul alimentatiei pe care o primesc, silicatul poate necesita schimbare mai frecventa decat o data la o luna. Brandul de silicat pentru pisici (aici o lista comparativa realizata de noi) conteaza, de asemenea. 

Ce poti face este sa testezi daca aceasta solutie este una eficienta in ceea ce te priveste. Pune in balanta cheltuiala lunara cu silicatul si pe cea cu un nisip obisnuit, dar nu uita sa cantaresti bine si timpul pe care il investesti in curatarea litierei, ca si mirosul din preajma acesteia, si hotaraste daca varianta este potrivita pentru tine. 

Nu incerca sa prelungesti inutil durata de pastrare a unei transe de silicat, dincolo de punctul in care este evident ca acesta a devenit saturat cu urina. Nu vei face decat sa te expui la mirosuri neplacute, iar inlocuirea asternutului si igienizarea litierei se vor transforma intr-o corvoada. 

Masuri de precautie

Exista doua lucruri esentiale la care trebuie sa fii atent atunci cand vine vorba despre folosirea silicatului.

In primul rand, sub nici o forma, niciodata, nu trebuie sa incerci sa il arunci in vasul de toaleta. Daca insisti sa faci asta, te vei trezi cu necazuri serioase pe cap si cu o factura consistenta la instalator.

In al doilea rand, daca pisica ta incepe, in joaca sau din alte motive, sa ingere silicat, se poate procopsi cu afectiuni digestive serioase sau chiar cu un blocaj intestinal. Pentru a preveni aceste incidente, medicii veterinari recomanda o trecere treptata de la nisipul clasic la silicat, amestecand in permanenta asternutul vechi de tip nisip cu cel nou, granular. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments