Am modificat articolul ultima data pe: 04.07.20

 

Indiferent daca ai un canar, un perus, un papagal sau orice alta fiinta adorabila cu pene, cu siguranta esti in cautarea a ceea ce este mai bun pentru el (sau pentru ea), deoarece merita sa traiasca intr-un mediu cald si primitor. Alegerea custii pentru pasari in care va petrece majoritatea timpului trebuie sa fie cat mai confortabila. De aceea, am intocmit acest ghid, astfel incat sa te simti motivat sa cumperi o colivie mare pentru pasarea ta.

 

Cel mai important criteriu in alegerea coliviei pentru pasarea ta va fi dimensiunea acesteia: intr-adevar, o zburatoare are nevoie de spatiu, iar cusca trebuie sa fie suficient de mare pentru ca ea sa infloreasca vazand cu ochii. Poti sa alegi o colivie mai lunga decat inalta (de cele mai multe ori o pasare zboara pe orizontala, cu exceptia perusilor si a papagalilor) si, mai ales cat cea mai mare cu putinta.

 

Un plus de confort

Avand in vedere ca va petrece cea mai mare parte a timpului intr-o colivie, pasarea are nevoie imperativ de un habitat confortabil si placut in care sa traiasca. In timp ce o inaripata de dimensiuni mari, cum ar fi un perus sau un papagal, poate intra usor in panica si se poate simti rau intr-un spatiu prea mic, o pasare mica, precum un canar, s-ar putea simti pierduta intr-unul prea mare.

Este recomandat sa alegi o colivie care sa aiba de cel putin doua ori dimensiunile maxime ale prietenului tau cu pene. Retine ca perusii sau papagalii adora sa urce, asa ca cel mai bine este sa alegi pentru ei o cusca de o anumita inaltime, in timp ce pentru alte pasari, cum ar fi canarii sau scatii, o colivie lunga este mai mult decat suficienta si le va oferi tot spatiul de care au nevoie pentru a zburataci.

 

Adapteaza colivia la specia si numarul pasarilor

Asigura-te ca alegi o colivie suficient de mare pentru a permite pasarii tale sa sara de pe o bara pe alta, sa-si deschida aripile pe deplin si sa poata zbura fara a lovi barele. Daca in colivia ta sunt adapostite mai multe pasari, va trebui sa tii cont de numărul lor pentru a le lasa suficient spatiu fiecareia, pentru a putea conta pe o convietuire armonioasa a lor.

Dimensiunile custii vor varia in functie de numarul de pasari prezente in interior, dar si de specia lor, dupa cum am precizat deja anterior, unele pasari preferand desfasurarea pe verticala, in timp ce altele cauta spatiu in plus pe orizontala.

Daca ai cumva indoieli cu privire la dimensiuni, alege sa pariezi pe o cusca mai mare, pentru a oferi spatiu maxim pentru pasarile tale, mai degraba decat pe una care ar putea fi prea mica.

 

Asigura spatiul necesar pentru activitati mentale si actiune fizica

Pasarile sunt printre cei mai mari sportivi din natura, iar activitatea fizica este o activitate zilnica a vietii lor in libertate. Desi este posibil ca unele inaripate sa poata zbura nestingherite intr-un mediu inchis, altele nu sunt capabile, fie din cauza limitarilor fizice sau a incapacitatii de a se mentine in siguranta in timp ce planeaza.

Exercitarea acestei activitati definitorii este esentiala pentru mentinerea unui sistem cardiovascular si respirator sanatos, precum si a oaselor si muschilor puternici. Drept urmare, ar trebui sa fie furnizat suficient spatiu pentru zburatoare, dar si metode alternative de exercitii pentru pasarile care nu pot zbura.

In plus, majoritatea pasarilor de companie sunt animale inteligente, care necesita stimulare mentala si socială pentru a-si mentine o sanatate optima. Multe activitati care implica exercitii fizice, cum ar fi interactiunea cu obiecte din lemn sau de ros, le pot aduce, de asemenea, bucurie si satisfactie. De aceea, trebuie sa fii sigur ca este suficient spatiu in colivie pentru instalarea lor.

 

Ofera-le oportunitati de socializare

Multe specii de pasari au o natura sociabila si se bucura de petrecerea timpului cu un grup sau o colonie. Pasarile mai mici, precum canarii, scatii sau cintezele pot fi adesea tinute impreuna intr-o colivie mare, ceea ce le aduce interactiuni sociale. Pasarile mai mari sunt adesea adapostite separat, dar inca se pot bucura sa aiba alte pasari in mediul lor.

Adesea, oamenii din casa reprezinta “colonia” inaripatei, asa ca trebuie sa te asiguri ca zburatoarele fac parte cu adevarat din familie. In loc sa-ti ingramadesti pasarile, ceea ce poate fi interpretat ca un comportament de reproductie, poti opta sa-ti incluzi pasarea ta in activitatile zilnice, oferindu-i oportunitati de a cauta hrana si de a lucra la anumite sarcini de invatare.

 

Pasarile fericite canta

Pasarile au fost de mult timp animale de companie. Insa, pentru a beneficia de fluieraturile sau trilurile lor fericite, trebuie să li se acorde ingrijirea de care au nevoie.

Colivia (aici o lista cu modele comparate) lor trebuie sa fie suficient de mare si, in special, sa le permita sa efectueze scurte exercitii de zbor. Ar trebui asezata intr-un loc luminos, dar nu in bataia directa a soarelui, intr-o camera curata, nepoluata, cu temperatura ambientala cuprinsa intre 18 și 22 °C. In cele din urma, mancarea trebuie adaptata la specie, iar apa, schimbata in fiecare zi, pusa la dispozitia pasarii.

Inaripatele active sunt mai prietenoase

Pasarile ocupate si active sunt mai putin susceptibile sa se comporte rau si vor deveni insotitori fericiti si bine adaptati. Zburatoarele care altfel ar putea tipa prea mult, si-ar zmulge penele sau ar deveni agresive isi pot canaliza energia altfel daca li se ofera sansa.

Inaripatele au nevoie de jucarii adecvate pentru a avea parte de interactiune. Daca incerci un anumit tip de jucarie – de exemplu, un clopotel cu lant – dar pasarii tale nu-i place, nu renunta! Este posibil sa fie nevoie sa incerci mai multe tipuri diferite de obiecte inainte de a il gasi pe cel mai potrivit.

Pe de alta parte, atunci cand alegi jucarii pentru pasarea ta, asigura-te ca acestea sunt marimea potrivita pentru ea. Pasarile mici, precum perusii sau cintezele, se pot teme daca sunt inchise intr-un spatiu stramt cu obiecte care sunt prea mari pentru ele, existand un risc crescut de a se rani in acestea.

De asemenea, papagalii mari, cu ciocurile lor puternice, pot sparge cu usurinta jucariile facute pentru pasari mici, iar cioburile nu le vor face deloc bine. Asadar, pentru a incapea in colivie, jucariile mici, ca si cele mari, au nevoie de spatiu pe masura lor. O colivie in care vei fi nevoit sa indesi o pasare si multe jucarii se va dovedi o alegere total neinspirata.

Pe langa faptul ca se joaca mult, un papagal are nevoie de loc sa-si zbata aripile, sa se catere, sa se legene pe stinghie sau sa alerge dupa o minge. Toate aceste activitati iti vor ajuta prietenul cu pene sa arda din energie.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments