Am modificat articolul ultima data pe: 14.12.19

 

Cresterea iepurilor de casa poate reprezenta o sursa avantajoasa de hrana sanatoasa pentru familie, sau o afacere in devenire. Pentru ca lucrurile sa decurga intr-un mod profitabil, e bine sa cunosti unele informatii importante despre acest subiect.

 

Cresterea iepurilor de casa nu este o activitate foarte complicata sau foarte costisitoare, insa presupune unele cunostinte de baza, fara de care nu te poti descurca. In continuare, cateva informatii concrete pe care suntem siguri ca le vei aprecia. 

 

Cat de avantajoasa este cresterea iepurilor de casa?

In cifre, nu iti putem raspunde la aceasta intrebare, pentru ca exista prea multe variabile la mijloc. Pe de alta parte, ce iti putem spune este ca iepurii ofera o carne de calitate superioara, dietetica si cu un continut redus de grasime.

Iepurii mananca relativ mult, insa furajul pentru ei este ieftin, principala sursa de nutrienti fiind fanul sau iarba proaspat cosita. Ciclul rapid de inmultire face ca sporirea efectivului sa fie usor de realizat, iar durata medie de viata pana la exploatare sa fie relativ redusa.

Piata este interesata nu numai de carnea de iepure, ci si de blanite, prin urmare productivitatea este mai mare decat in cazul altor specii. Interventiile medicale pentru asigurarea sanatatii efectivului sunt relativ necostisitoare si simple, cea mai importanta metoda de prevenire a bolilor fiind vaccinarea, la pachet cu o igiena riguroasa. 

 

 

Care sunt cele mai importante probleme cu care se confrunta un crescator?

Iepurii au cateva sensibilitati bine cunoscute celor care se ocupa cu cresterea lor. In primul rand ei au nevoie de o hrana de foarte buna calitate, din surse cunoscute. Furajele contaminate cu toxine, sau cele provenite din culturi stropite voit sau accidental, pot ajunge sa imbolnaveasca si chiar sa omoare efective intregi. 

Un procent mare din anumite plante toxice, care au contaminat pasunea de pe care se coseste fanul pentru iepuri, poate provoca aparitia a numeroase boli si chiar decese. 

Sensibilitatea la boli a iepurilor nu poate fi tinuta sub control decat prin mentinerea unor reguli stricte de igiena, a unei carantine riguroase si prin respectarea calendarului vaccinarilor. Pentru acest din urma aspect ai nevoie de o colaborare cu un medic veterinar priceput, specializat pe ingrijirea efectivelor de iepuri. 

Imperecherea nepotrivita a exemplarelor – endogamia – este frecvent raspandita in efective – poate conduce la aparitia unor produsi de conceptie tarati, cu sensibilitati exagerate sau anomalii osoase sau ale organelor de reproducere. 

 

Ce presupune intretinerea iepurilor pentru carne?

Primul lucru de care ai nevoie este un adapost adecvat. Iepurii rezista relativ bine la conditiile climatice de la noi din tara, cu conditia sa aiba un spatiu potrivit, ferit de curenti de aer, cu un substrat corespunzator in care sa isi poata face culcusul. Cu alte cuvinte, nu este obligatoriu sa ii cresti in interior; ei pot fi crescuti si afara, avand custile amplasate, de pilda, intr-un sopron protejat din 3 laturi si prevazut cu acoperis. Daca vrei sa eficientizezi lucrurile similar fermelor, temperatura recomandata la care sunt tinuti iepurii pentru productivitate maxima este de 18 grade Celsius. 

 

 

Daca este necesar sa faci economie de spatiu, custile vor fi amplasate suprapus. Intre doua randuri de custi este necesar un spatiu de aproximativ 15 cm, care va permite igienizarea eficienta. Se prefera podelele din lemn – cu o distanta de 1 -1.5 cm intre scanduri – sau chiar din plasa de sarma, in acest ultim caz fiind obligatorie includerea in cusca a unei platforme de plastic sau de scandura, pe care iepurele sa se poata retrage. A-l obliga sa petreaca intreaga viata pe plasa de sarma inseamna sa il condamni la boala si suferinta si asta va avea desigur un efect negativ asupra productivitatii. 

Este ideal ca orientarea custilor sa fie catre o zona luminoasa, fara expunere directa la razele soarelui sau la directia principala de bataie a vantului. Se prefera adeseori custile cu doua compartimente, astfel incat iepurele sa se poata retrage, in conditii meteo nefavorabile, la adapost. 

In cazul in care cusca este echipata cu un singur compartiment, femelelor gestante este obligatoriu sa le pui la dispozitie un cuib in care vor fata si unde isi vor creste puii, feriti de curentii de aer si de privirile curioase, care o deranjeaza. 

De asemenea, este esential sa rezervi 1 – 2 custi pentru carantina. Ele trebuie puse la distanta de celelalte si trebuie igienizate cu instrumente separate, care vor fi dezinfectate cat mai frecvent. 

 

Curatenia regulata este obligatorie

In functie de cum sunt proiectate custile, de cati iepuri aveti si de alte criterii, curatenia in spatiul de viata al animalelor trebuie efectuata saptamanal sau bilunar. In general, se scot animalele si vasele pentru mancare, se trece la curatenia mecanica pentru indepartarea fizica a mizeriei, se dezinfecteaza cu solutie de inalbitor 3%, se lasa sa se usuce, se aeriseste. Se spala si se dezinfecteaza si vasele de apa si mancare, inainte ca iepurii sa se intoarca fiecare in cusca lui. 

 

 

Alimentatie echilibrata, din surse bine controlate

Iepurii sunt ierbivori, asadar te-ai astepta sa manance tot felul de ierburi, dar lucrurile nu stau chiar asa. Unele plante pot provoca imbolnaviri grave, intoxicatii si pierderi serioase in efectiv. 

In alimentatia iepurilor, lucerna ocupa un loc important. Morcovul si sfecla rosie sunt administrate in cantitati moderate. Patlagina este foarte sanatoasa, vetrice este o alta planta care poate fi consumata in cantitati nelimitate, podbalul uscat combate balonarea. Iarba simpla de padure este de asemenea mult indragita de catre iepuri, care vor putea sa isi aleaga de acolo plantele preferate.

Nutretul combinat este reprezentat de un amestec de cereale (grau, porumb, orz) care se ofera in special in sezonul rece, cand nevoile energetice sunt mai mari, iar sursele de iarba proaspata inexistente. Fanul este oferit zilnic, obligatoriu. In general, mancarea proaspata este oferita seara, cand iepurii o mananca mai tacticos, pe racoare. 

Nu li se vor oferi iepurilor ceapa, arpagic, praz, cartofi cruzi, resturi de rosii, conifere; unele voci sustin ca resturile de fructe nu sunt nici ele potrivite, pentru ca sunt prea bogate in glucide si fermenteaza.  

Apa trebuie sa fie oferita la discretie, schimbata permanent ca sa fie curata. Intr-un adapost pentru iepuri cea mai buna solutie este cea a adapatorilor cu picurator. 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of