Am modificat articolul ultima data pe: 05.07.20

 

Sfaturi pentru o productivitate optima, cu pierderi minime

 

Agricultura ecologica este o forma de productie sustenabila, menita sa creasca si calitatea alimentelor care ajung la consumator. Atunci cand aud aceasta sintagma, cei mai multi cumparatori se gandesc la productia de vegetale, insa si cresterea animalelor poate beneficia de regulile si avantajele agriculturii ecologice, iar fermele de pasari sunt candidati ideali pentru acest tip de productie. 

In continuare, iti prezentam cateva sfaturi practice, utile pentru cei care doresc sa se apuce de o asemenea afacere ecologica cu gaini. 

 

Alege cu grija rasa

Exista o multime de rase de gaini, astfel ca se pune, firesc, intrebarea care dintre ele este cea mai potrivita pentru acest tip de activitate. Multi dintre specialisti recomanda rasa Lohmann Brown, avantajele aduse in discutie fiind legate de ritmul lent de crestere, care asigura o productie de peste 300 de oua pe an.

Aceste pasari sunt mai rezistente la boli decat alte rase si sunt, de asemenea, destul de adaptabile, putand fi crescute la sol sau in baterii. In general, ouale produse au o greutate medie de 63 – 64 g, au coaja tare si galbenusul intens colorat, asa cum le place consumatorilor. 

Un alt avantaj al acestei rase este ca, la maturitate, pasarile ajung la putin peste 2 kg. Exploatarea se poate face pentru un singur an, dupa care ele vor fi sacrificate si comercializate de asemenea, cu eticheta bio. Pentru ca au fost hranite, toata viata lor, cu furaje naturale, ele au o carne mai gustoasa decat pasarile crescute in sistem traditional, amintind de gustul de odinioara, de la bunica, motiv pentru care sunt cautate pe piata. Ca si ouale de altfel. 

 

 

Sursa adecvata de furaj

Evident, pentru ca gainile sa fie crescute ecologic, iar productia lor sa fie ecologica, este necesar ca ele sa fie hranite ecologic. Conform specialistilor, cantitatea de mancare consumata de o gaina crescuta in acest sistem este egala cu cea pe care o mananca o pasare crescuta in sistemul clasic, deci nu vei avea nici un fel de pierderi din acest punct de vedere. 

Provenienta furajului trebuie sa fie, insa, un producator agricol care detine, de asemenea, certificare ecologica. Probabil ca cea mai sigura varianta este cea in care detii, chiar tu, o ferma agricola cu o suprafata suficient de mare incat sa iti asigure cea mai mare parte a furajului pentru pasari. Este vorba despre porumb, grau, soia si trifoi, care sunt suficiente pentru o alimentatie echilibrata, pentru o productivitate maxima. 

Este important sa ai la dispozitie acest teren agricol, pe care sa iti permiti sa il cultivi si exploatezi conform normelor agriculturii ecologice, caci pe piata romaneasca este inca dificil sa identifici producatori de nutret ecologic, pe care sa te poti baza. Evident, in absenta unei asemenea surse, este imposibil sa ai o productie certificata. 

 

Ce suprafata de teren este necesara pentru cresterea pasarilor?

Suprafata de teren de care ai nevoie depinde de numarul de pasari, desigur. Din experienta altor fermieri, o suprafata de 40 de hectare pare sa fie suficienta pentru a asigura cea mai mare parte a furajului pentru un efectiv de 3000 de pasari crescute la sol. 

Tot din experienta acestor producatori, singurele tratamente acceptabile ce pot fi aplicate pe aceste terenuri agricole sunt fertilizarea periodica cu dejectiile pasarilor din ferma – un ingrasamant natural de calitate excelenta. 

Desigur, nu uita ca la suprafata necesara pentru procurarea furajului se adauga cea folosita pentru amplasarea propriu-zisa a halelor de productie, a depozitului de hrana, vestiarelor, birourilor si asa mai departe – toate acele spatii administrative obligatorii. Desigur, exista reguli stricte privind fluxul in interiorul oricarei ferme, pe care unitatile cu certificare ecologica sunt cu atat mai interesate sa le respecte, pentru a proteja unitatea impotriva eventualelor boli care ar putea produce pierderi in efectiv. 

 

De unde procur materialul biologic?

Exista mai multe variante de procurare a materialului biologic pentru ferma ecologica de gaini. Unii dintre fermieri prefera sa cumpere direct puii eclozati din rasa pe care au decis sa o creasca, considerand ca scutesc, astfel, o mare bataie de cap cu puii foarte mici si cu intregul proces de eclozare. 

Alti crescatori prefera sa foloseasca materialul biologic produs in propria ferma, argumentand ca astfel au siguranta ca puii obtinuti provin din oua de buna calitate. In aceasta situatie, ai nevoie, desigur, de cel mai bun incubator pentru oua, caci te intereseaza o rata cat mai buna de eclozare. 

Nu uita ca, in cazul in care folosesti material biologic propriu si produci proprii pui, fiecare ou neeclozat reprezinta o pierdere dubla: un pui in minus, un ou in minus la vanzare. Pe de alta parte, utilizarea unui incubator in propria ferma vine la pachet cu o serie de investitii suplimentare, caci vei avea nevoie sa cumperi un dispozitiv industrial (care nu e tocmai ieftin), sa investesti ulterior intr-o camera de eclozare, sa asiguri un spatiu adecvat puilor foarte mici si asa mai departe. Uneori, achizitia de pui de o saptamana poate fi considerata mai eficienta din punct de vedere financiar. 

 

 

Exista piata de desfacere pentru produsele unei ferme ecologice de gaini?

Intrebarea este una perfect justificata, si ar trebui sa si-o puna toti intreprinzatorii care doresc sa se lanseze pe piata cu un anumit produs. Mai mult, consideram ca ar trebui intai identificata si contactata piata de desfacere, si abia apoi pusa pe roate afacerea propriu-zisa.

Din ceea ce ne spun producatorii care au deja experienta pe piata de produse ecologice, cererea de oua etichetate astfel este mai mare decat oferta. Si discutam inclusiv despre piata de desfacere reprezentata de supermarketuri, care au capacitatea de a prelua o parte mare din productia unui fermier, daca nu cumva aleg sa o achizitioneze pe toata.

Si pentru carne se gaseste o piata de desfacere in permanenta cautare de produse de buna calitate, mai sanatoase decat ceea ce ofera fermele clasice de pasari. Desigur, unitatea ta de productie are nevoie de un contract cu un abator care sa prelucreze pasarile in conditii controlate; putine unitati aleg sa se doteze cu propria linie de sacrificare si de obicei este vorba despre unitatile mari si foarte mari. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments