Am modificat articolul ultima data pe: 06.07.20

 

Activitati profitabile cu investitii minime

 

Exista multe persoane care si-ar dori sa puna bazele unei afaceri in agricultura, dar care se impiedica de ideea ca acest lucru nu este posibil in absenta unui spatiu generos, a unui teren de dimensiuni mari sau a unei investitii uriase in tot felul de echipamente sifisticate. 

Realitatea este ca exista unele activitati in agricultura de care te poti apropia si fara sa fii “mosier” si fara sa investesti sume importante. Cu un plan de afaceri intelept alcatuit, poti incepe cu investitii mici, care vor fi atent gestionate si vor permite extinderea in relativ scurt timp. 

 

Cultura de galbenele 

Galbenelele sunt flori foarte cautate pentru proprietatile lor vindecatoare. Ele au efect antiseptic si cicatrizant, dar si actiune benefica asupra ficatului. Exista o multime de produse care includ extracte de galbenele, asadar ele sunt cautate pe piata fito-farmaceutica si cosmetica. 

 

 

Atata timp cat pornesti la drum utilizand seminte de buna calitate, poti incepe cultura pe o suprafata mica de teren. Ca sa iti faci o idee, recomandarea specialistilor este sa utilizezi 6 – 12 kg de seminte la hectar, in functie de soiul ales – deci poti face un calcul despre necesarul tau, pe terenul pe care il detii. 

Succesul productiei depinde de microclimat si de tipul de sol, unii considerand ca este o cultura pretentioasa. In conditii optime se poate obtine o cantitate de 1500 – 3000 kg flori la hectar, si 600 – 800 kg seminte pe aceeasi suprafata. Cu cat recoltarea se realizeaza mai regulat, la intervale de 2 – 3 zile, cu atat plantele vor forma mai multe inflorescente. 

Spatiul pentru uscare este o conditie extrem de importanta pentru succesul acestei afaceri; altminteri, florile isi pierd culoarea si parte din proprietati. Randamentul la uscare este unul bun, insa si el variaza in functie de specie, caci exista cultivatori care il estimeaza ca fiind de 3 la 1, dar si altii care raporteaza un randament intre 7 si 10:1. 

Pretul la care se comercializeaza florile uscate este variabil, in functie de cantitate si de cumparator. Cert este, insa, ca cei care au pornit pe acest drum considera ca profitul este suficient de mare incat sa merite munca si investitia initiala. 

 

Cresterea iepurilor 

Iepurii sunt o alta afacere profitabila, caci sunt animale nepretentioase si usor de intretinut, cu conditia respectarii unor reguli de baza. Avantajul acestei initiative este legat de faptul ca materialul biologic necesar initial nu este mare: cateva femele si un mascul pot fi un excelent punct de plecare, caci iepurii se inmultesc repede. 

Pe de alta parte, ai nevoie de custi de calitate si de un sistem de mentinere a igienei adecvat, altminteri risti aparitia de boli in efectiv. Iti este necesara, de asemenea, o sursa de hrana de buna calitate, in functie de ce anume doresti sa produci: daca discutam despre carne bio, de calitate superioara, ai nevoie si de un nutret adecvat. 

Cel putin la fel de important, ai nevoie de o piata de desfacere autorizata. In cazul in care doresti sa oferi carne si produse din carne, e nevoie de o documentatie destul de stufoasa; daca vinzi animalele in viu, nu vei obtine acelasi profit. 

E o idee buna sa te axezi pe rase nu foarte pretentioase si cat mai rezistente. Necesarul de nutret pentru fiecare iepure este de aproximativ 14 kg furaj combinat si 7 kg de fan, timp de 6 luni de zile; in celelalte 6 luni, el poate consuma iarba, daca ai o sursa sigura si suficienta. 

Gunoiul rezultat poate fi fermentat si vandut ca ingrasamant, sau folosit in propria ferma. In afara de zona de custi pentru iepurii de carne, ai nevoie de o maternitate si de un depozit adecvat pentru alimente. Cel mai avantajos din punct de vedere financiar este sa asiguri si sacrificarea animalelor, in propria camera de sacrificare.

 

Ciupercaria 

Cererea de ciuperci pe piata romaneasca pare sa fie in continua crestere; cel mai avantajos lucru este ca nu ai nevoie de spatii generoase sau pretentioase pentru a face asta. Pe de alta partem daca doresti o afacere care sa iti permita sa intretii familia numai din asta, trebuie sa te gandesti ca vei avea nevoie sa te extinzi rapid, odata ce ai dobandit cunostintele necesare cultivarii cu succes. 

Chiar daca investitia initiala este destul de mica, in cazul in care doresti sa obtii profit ai nevoie sa efectuezi lucrari de intretinere regulate, dupa un calendar precis. Conditiile din spatiul de cultura trebuie sa fie atent monitorizate din punct de vedere al temperaturii si umiditatii, altfel existand riscul compromiterii culturii. In plus, pentru ca ciupercile sunt foarte perisabile, este important sa ai o piata de desfacere asigurata din timp. 

 

 

Fructe si legume

In primul rand, trebuie stabilit ca in aceasta situatie, o suprafata mica de teren este una care nu depaseste 5 hectare de pamant. Cele mai profitabile culturi, in acest moment, sunt cele de capsuni si mure, bame, goji si alun. 

Trebuie sa spunem ca investitia in munca si echipamente este direct proportionala, in acest caz, cu suprafata lucrata, aceste culturi fiind destul de pretentioase si necesitand destul de mult efort. Avantajul este ca investitia poate fi amortizata in aproximativ 3 ani, dupa care profitul este garantat pe termen lung. 

 

Ferma de prepelite

Piata pentru prepelite este din ce in ce mai mare, cumparatorii apreciind atat beneficiile pe care le are consumul de oua, cat si calitatea carnii, cu un continut redus de grasimi. Maturitatea este atinsa, in cazul acestor pasari, foarte devreme, la doar 40 de zile, moment in care incepe depunerea oualor. 

Investitia initiala poate fi minima: un incubator de oua si oua pentru incubat de la un alt producator. In continuare, poti extinde afacerea in ritmul pe care il doresti si pe care ti-l permiti. De asemenea, este important sa te gandesti ce calitate de carne vrei sa furnizezi: carnea bio este mai gustoasa, mai cautata si mai scumpa, dar presupune mai multe investitii in infrastructura si hrana naturala. 

Ar trebui sa ai in vedere si faptul ca, pentru o distributie legala a produselor, ai nevoie de un spatiu de sacrificare autorizat, ceea ce poate reprezenta un efort semnificativ. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments