Am modificat articolul ultima data pe: 05.07.20

 

De ce sa tii cont pentru o rata maxima de eclozare

 

Pentru ca ai nevoie de o productivitate maxima, adeseori este necesar sa apelezi la ajutorul unui incubator pentru urmatoarea generatie de pui. Cel mai adesea este vorba despre numarul maxim de oua pe care poate sa il cloceasca o gaina, si despre dorinta crescatorilor de a avea generatii mari de pui de aceeasi varsta, ceea ce le simplifica modul de ingrijire al acestora. 

Totusi, rata de eclozare in cazul folosirii unui incubator nu este intotdeauna la fel de mare ca in cazul clocirii la closca, si asta pentru ca e nevoie de conditii de microclimat destul de precise pentru un succes optim. Pana la urma, cine sa stie sa faca treaba asta mai bine decat mama closca? 

In randurile urmatoare te poti familiariza cu cativa dintre cei mai importanti factori care influenteaza rata de eclozare. 

 

Specia

Dupa cum iti poti usor imagina, durata incubatiei variaza in functie de specia careia ii apartin ouale. Ouale de gaina eclozeaza dupa 21 de zile, cele de curcan si rata dupa 28 de zile, cele de gasca dupa 28 – 34 zile, cele de fazan dupa 23 – 28 zile, cele de prepelita dupa 17 zile. 

Pentru succes, insa, este nevoie ca si alti parametri sa fie reglati optim, si aici ne referim la temperatura, umiditate, ventilatie si la rata de intoarcere a oualor. De cele mai multe ori, o rata scazuta de eclozare are legatura cu conditii improprii de temperatura si umiditate. 

 

 

Temperatura

Fiecare specie de pasari are o temperatura corporala specifica, si aceasta este si valoarea la care dezvoltarea embrionului se realizeaza in conditii optime. Temperatura optima este considerata, la gaini, 37.5 grade Celsius, iar ea trebuie mentinuta pe intreaga durata a incubatiei. 

Trebuie, insa, sa stii ca daca in primele zile, termostatul trebuie fixat la aceasta valoare, ulterior el va fi setat pe o temperatura putin mai mica, deoarece embrionul incepe sa produca el insusi caldura. Daca se depaseste valoarea optima a temperaturii, fie si numai cu un grad, s-a observat afectarea sistemului imunitar si a aparatului digestiv. 

Un alt aspect pe care merita sa il cunosti este ca faza de incubatie este cea care precede faza de ecloziune; faza de ecloziune este reprezentata de ultimele 3 – 4 zile ale intervalului de clocire. De pilda, la puii de gaina se discuta despre o incubatie de 19 zile, urmata de 3 zile petrecute in camera de ecloziune. 

 

Umiditatea

Este esentiala pastrarea unei umiditati adecvate in interiorul incubatorului, pentru a se preveni deshidratarea continutului oului. Umiditatea relativa trebuie sa fie de 58 – 60% pana cu 3 zile inainte de eclozare; pe masura ce momentul iesirii puilor din ou se apropie, ea trebuie crescuta la 65%. 

Excesul de umiditate nu permite dezvoltarea normala a embrionilor: in ouale neeclozate se gaseste o cantitate mare de lichid si sange. In cazul in care umiditatea este scazuta, embrionul se dezvolta, dar nu reuseste sa iasa din ou. 

 

Ventilatia 

Inca de la inceput, embrionul din ou consuma oxigen si elibereaza in mediu dioxid de carbon. Acesta trebuie eliminat din incubator, altfel puii se vor sufoca.

La inceputul incubatiei, in incubatoarele mici si in cele care nu sunt umplute la capacitatea maxima, acest schimb gazos este foarte redus. Pe de alta parte, in dispozitivele umplute la capacitate maxima, sau in cele industriale, un sistem de ventilatie eficient este esential.

Gradul de ventilatie influenteaza atat temperatura, cat si umiditatea, prin urmare iti recomandam sa respecti foarte atent indicatiile producatorului, pentru asigurarea unui microclimat optim. 

 

Intoarcerea oualor

 Cine a avut ocazia sa urmareasca macar o data o closca a observat ca aceasta intoarce periodic ouale cu ciocul, le muta de la exterior spre centru si invers si le ingrijeste cu multa atentie. In cazul utilizarii unor incubatoare de oua, aceasta manevra trebuie realizata manual, la piesele mici, sau se efectueaza automat, in cazul dispozitivelor industriale. 

Scopul aceste intoarceri a oualor este sa impiedice lipirea galbenusului de membranele interioare ale oului, caz in care puii se nasc cu malformatii grave. Odata cu intoarcerea oualor se efectueaza si proba mirajului, care reprezinta, de fapt, examinarea oualor cu ajutorul ovoscopului.

 

 

Aceasta manevra are ca scop controlarea dezvoltarii embrionului. Ea se efectueaza in ziua 4 – 5 de incubatie, pentru a fi eliminate ouale nefecundate, si se repeta in ziua 14-15, pentru eliminarea eventualilor embrioni morti. 

In mod ideal, ouale trebuie intoarse de macar 4 – 6 ori pe zi, deci e evident de ce e atat de important sa faci asta automat, in cazul incubatoarelor cu o capacitate mare de lucru. In ultimele 3 zile inainte de eclozare este esential sa nu mai schimbi pozitia oualor, caci embrionii se deplaseaza in pozitia optima pentru a sparge coaja, iar daca le rotesti, ajung sa moara sufocati in interior.

In mod normal, inainte de eclozare, ouale trebuie sa fie asezate cu capatul mai mare in sus, aceasta fiind pozitia optima pentru ca puiul sa iasa din ou.

In cazul incubatoarelor mici, in care intoarcerea se face manual, poti face un X pe coaja, astfel incat sa stii exact cat sa rotesti oul. Atentie, insa! E preferabil sa fii proaspat spalat pe maini inainte de a face manevra, caci sebumul care se gaseste natural pe piele ajunge sa murdareasca coaja oului, ceea ce scade semnificativ realizarea schimburilor gazoase, afectand astfel rata de eclozare.

Intoarcerea trebuie sa se faca cu o miscare blanda si cu manevrarea minima a oului. In special in prima saptamana de incubatie, embrionii au vase de sange extrem de delicate, care se pot rupe cu usurinta in cazul unor miscari mai bruste, ceea ce ii compromite definitiv. 

Dupa cum observi, incubatia oualor nu este deloc un proces atat de simplu pe cat pare. Fara aceste informatii, probabil ca te-ai gandi ca singura treaba a gainii este sa se relaxeze asezata deasupra oualor, dar de fapt, ea creeaza printre penele ei un microclimat perfect pentru dezvoltarea puisorilor. Si este surprinzator cum stie sa roteasca ouale exact cand si cat trebuie, pentru ca acestea sa eclozeze optim.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
8 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Ana Găzdac
Ana Găzdac
2 months ago

Din ce cauză la un număr de ouă de 60 de bucăți incubatorul scoate până la 30,35,40 de pui?

petrec
petrec
23 days ago

am un incubator nou cleo 5 dt si la prima incubatie am ratat din cauza temperaturii 39,1.
cand l-am pregatit ptr. a doua incubatie pana sa bag ouale a ridicat temperatura la 39,7.
cum pot regla temperatura ? va multumesc anticipat !

petrec
petrec
22 days ago
Reply to  Bunny

multumesc pentru raspuns dar intre timp am vazut un mic orificiu in carcasa electronica si mi-am bagat nasul acolo gasind un surubel minuscul.am rotit in sensul acelor de ceasornic si mi-am dat seama ca este reglaj.l-am stabilizat ,dupa cateva tatonari,la37,8grade.hotomanii nu au vrut sa stim asa ceva.

Adi
Adi
19 days ago
Reply to  petrec

Pe partea lateral stânga a capacului vei găsi un șurubelnița micuț, pe capac îți indica plus-minus,răsucești cu surubelnita

Adrian
Adrian
18 days ago
Reply to  Adi

Cat răsucești?