5 parametri esentiali ce influenteaza incubatia

Am modificat articolul ultima data pe: 05.12.22

 

De ce sa tii cont pentru o rata maxima de eclozare

 

Pentru ca ai nevoie de o productivitate maxima, adeseori este necesar sa apelezi la ajutorul unui incubator pentru urmatoarea generatie de pui. Cel mai adesea este vorba despre numarul maxim de oua pe care poate sa il cloceasca o gaina, si despre dorinta crescatorilor de a avea generatii mari de pui de aceeasi varsta, ceea ce le simplifica modul de ingrijire al acestora. 

Totusi, rata de eclozare in cazul folosirii unui incubator nu este intotdeauna la fel de mare ca in cazul clocirii la closca, si asta pentru ca e nevoie de conditii de microclimat destul de precise pentru un succes optim. Pana la urma, cine sa stie sa faca treaba asta mai bine decat mama closca? 

In randurile urmatoare te poti familiariza cu cativa dintre cei mai importanti factori care influenteaza rata de eclozare. 

 

Specia

Dupa cum iti poti usor imagina, durata incubatiei variaza in functie de specia careia ii apartin ouale. Ouale de gaina eclozeaza dupa 21 de zile, cele de curcan si rata dupa 28 de zile, cele de gasca dupa 28 – 34 zile, cele de fazan dupa 23 – 28 zile, cele de prepelita dupa 17 zile. 

Pentru succes, insa, este nevoie ca si alti parametri sa fie reglati optim, si aici ne referim la temperatura, umiditate, ventilatie si la rata de intoarcere a oualor. De cele mai multe ori, o rata scazuta de eclozare are legatura cu conditii improprii de temperatura si umiditate. 

 

 

Temperatura

Fiecare specie de pasari are o temperatura corporala specifica, si aceasta este si valoarea la care dezvoltarea embrionului se realizeaza in conditii optime. Temperatura optima este considerata, la gaini, 37.5 grade Celsius, iar ea trebuie mentinuta pe intreaga durata a incubatiei. 

Trebuie, insa, sa stii ca daca in primele zile, termostatul trebuie fixat la aceasta valoare, ulterior el va fi setat pe o temperatura putin mai mica, deoarece embrionul incepe sa produca el insusi caldura. Daca se depaseste valoarea optima a temperaturii, fie si numai cu un grad, s-a observat afectarea sistemului imunitar si a aparatului digestiv. 

Un alt aspect pe care merita sa il cunosti este ca faza de incubatie este cea care precede faza de ecloziune; faza de ecloziune este reprezentata de ultimele 3 – 4 zile ale intervalului de clocire. De pilda, la puii de gaina se discuta despre o incubatie de 19 zile, urmata de 3 zile petrecute in camera de ecloziune. 

 

Umiditatea

Este esentiala pastrarea unei umiditati adecvate in interiorul incubatorului, pentru a se preveni deshidratarea continutului oului. Umiditatea relativa trebuie sa fie de 58 – 60% pana cu 3 zile inainte de eclozare; pe masura ce momentul iesirii puilor din ou se apropie, ea trebuie crescuta la 65%. 

Excesul de umiditate nu permite dezvoltarea normala a embrionilor: in ouale neeclozate se gaseste o cantitate mare de lichid si sange. In cazul in care umiditatea este scazuta, embrionul se dezvolta, dar nu reuseste sa iasa din ou. 

 

Ventilatia 

Inca de la inceput, embrionul din ou consuma oxigen si elibereaza in mediu dioxid de carbon. Acesta trebuie eliminat din incubator, altfel puii se vor sufoca.

La inceputul incubatiei, in incubatoarele mici si in cele care nu sunt umplute la capacitatea maxima, acest schimb gazos este foarte redus. Pe de alta parte, in dispozitivele umplute la capacitate maxima, sau in cele industriale, un sistem de ventilatie eficient este esential.

Gradul de ventilatie influenteaza atat temperatura, cat si umiditatea, prin urmare iti recomandam sa respecti foarte atent indicatiile producatorului, pentru asigurarea unui microclimat optim. 

 

Intoarcerea oualor

 Cine a avut ocazia sa urmareasca macar o data o closca a observat ca aceasta intoarce periodic ouale cu ciocul, le muta de la exterior spre centru si invers si le ingrijeste cu multa atentie. In cazul utilizarii unor incubatoare de oua, aceasta manevra trebuie realizata manual, la piesele mici, sau se efectueaza automat, in cazul dispozitivelor industriale. 

Scopul aceste intoarceri a oualor este sa impiedice lipirea galbenusului de membranele interioare ale oului, caz in care puii se nasc cu malformatii grave. Odata cu intoarcerea oualor se efectueaza si proba mirajului, care reprezinta, de fapt, examinarea oualor cu ajutorul ovoscopului.

 

 

Aceasta manevra are ca scop controlarea dezvoltarii embrionului. Ea se efectueaza in ziua 4 – 5 de incubatie, pentru a fi eliminate ouale nefecundate, si se repeta in ziua 14-15, pentru eliminarea eventualilor embrioni morti. 

In mod ideal, ouale trebuie intoarse de macar 4 – 6 ori pe zi, deci e evident de ce e atat de important sa faci asta automat, in cazul incubatoarelor cu o capacitate mare de lucru. In ultimele 3 zile inainte de eclozare este esential sa nu mai schimbi pozitia oualor, caci embrionii se deplaseaza in pozitia optima pentru a sparge coaja, iar daca le rotesti, ajung sa moara sufocati in interior.

In mod normal, inainte de eclozare, ouale trebuie sa fie asezate cu capatul mai mare in sus, aceasta fiind pozitia optima pentru ca puiul sa iasa din ou.

In cazul incubatoarelor mici, in care intoarcerea se face manual, poti face un X pe coaja, astfel incat sa stii exact cat sa rotesti oul. Atentie, insa! E preferabil sa fii proaspat spalat pe maini inainte de a face manevra, caci sebumul care se gaseste natural pe piele ajunge sa murdareasca coaja oului, ceea ce scade semnificativ realizarea schimburilor gazoase, afectand astfel rata de eclozare.

Intoarcerea trebuie sa se faca cu o miscare blanda si cu manevrarea minima a oului. In special in prima saptamana de incubatie, embrionii au vase de sange extrem de delicate, care se pot rupe cu usurinta in cazul unor miscari mai bruste, ceea ce ii compromite definitiv. 

Dupa cum observi, incubatia oualor nu este deloc un proces atat de simplu pe cat pare. Fara aceste informatii, probabil ca te-ai gandi ca singura treaba a gainii este sa se relaxeze asezata deasupra oualor, dar de fapt, ea creeaza printre penele ei un microclimat perfect pentru dezvoltarea puisorilor. Si este surprinzator cum stie sa roteasca ouale exact cand si cat trebuie, pentru ca acestea sa eclozeze optim.

 

 

Lasa un comentariu

20 Comentarii

Urda ionela

March 24, 2022 at 9:29 am

Bună ziua azi sunt 24 zile și mia scos abia 17 pui din 90 ouă spuneți-i ce trebuie sa fac umiditatea e de 60 temperatura de 38 nu mai știu ce pot face

Raspunde
                                   
Marian

March 20, 2022 at 9:50 am

Pe ceasul de la incubator indica 39.9 si la interior pe ou am un termohigometru si 2 termometre toate 3 indica la fel 37.5 ce trebuie sa fac sau dupa ce ma iau

Raspunde
                                   
Ioan Gurau

April 28, 2022 at 9:58 pm

Ia-te după termometru și încearcă sa aranjezi
Senzorul s-ar putea sa fie prea ridicat de ventilator , întinde ușor cit cit permite sa fie cit mai aproape de oua k

Raspunde
                                   
Bunny

March 21, 2022 at 1:41 pm

Buna, Marian,

Cel mai sigur e sa faci supra-control cu termohigrometru bine calibrat, cum ai facut deja – deci ce iti arata in interior si 3 dispozitive diferite, aia e valoarea reala – se pare ca incubatorul tau nu afiseaza corect temperatura interna si trebuie sa verifici constant de acum cu termometrele din interior.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Neagu Paraschiva

March 19, 2022 at 4:11 pm

Buna ziua am pus un incubator cu oua de rata si gasca si sotul meu a urmarit un video cip pe yutube si na ascultat cu atentie si a stropit ouale din a treia zi cu apa credeti ca sint compromise oule

Raspunde
                                   
Bunny

March 21, 2022 at 1:53 pm

Buna, Paraschiva,

Pulverizarea se face in ultimele 3-4 zile de incubatie, cu un spray cu apa calduta – cu temperatura de incubatie.

Chiar si facuta la inceput aceasta pulverizare, exista posibilitatea sa nu fi patit nimic embrionii.

Puteti sista pulverizarea si sa asteptati spre termen sa o faceti – procentual se pot obtine bobocei viabili, chiar daca s-a gresit initial – dar aici conteaza si sa nu fi existat fluctuatii mari de temperatura.

Prin urmare, respectati conditiile de acum si asteptati pana la eclozare – nu puteti opri acum toate ouale pentru ca pierdeti si boboceii sanatosi.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Corina

February 17, 2022 at 6:03 pm

Buna seara. Ce se intampla daca in a doua zi de aclozare am gasit incubatorul oprit ( cred ca fetita mea a apasat pe butonul de oprire) ? Am pus 50 oua de rata. In mod normal temperatura oscileaza intre 37,8-38,2 si umiditatea 63. Cand l-am gasit oprit si l-am pornit imediat , arata pe afisaj 35,7 grade si 66 umiditate. Credeti ca sunt compromise? Nu cred ca a stat oprit mai mult de o jumatate de ora, maxim o ora. Nu umblase la nimic altceva , decat la butonul de oprit-pornit.

Raspunde
                                   
Ioan Gurau

April 28, 2022 at 10:00 pm

Nu sint compromise pina după ziua 4 , sint viabile ,

Raspunde
                                   
Bunny

February 25, 2022 at 3:54 pm

Buna, Corina,

Teoretic, e posibil sa eclozeze peste 50% din ele, deci poti continua cu ele (insa atentie, sa nu se mai produca accidente), dar sa le lasi mai multe zile decat de obicei, adica dupa ce ies primii bobocei, sa continui sa tii restul oualor inca 4-5 zile, caci poate mai sunt si cativa intarziati viabili.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Octavian

January 3, 2022 at 9:25 pm

Bună ziua!la un incubator automat de 48 oua este necesara aerisirea incubatorul prin scoaterea capacului 5 minute dimineața și 5 minute seara?mulțumesc anticipat!

Raspunde
                                   
Bunny

January 13, 2022 at 1:05 pm

Buna, Octavian,

Ar trebui sa mentioneze in instructiunile de utilizare ale incubatorului, daca necesita aerisiere, teoretic se obisnuieste.

Raspunde
                                   
petrec

June 12, 2020 at 9:21 am

am un incubator nou cleo 5 dt si la prima incubatie am ratat din cauza temperaturii 39,1.
cand l-am pregatit ptr. a doua incubatie pana sa bag ouale a ridicat temperatura la 39,7.
cum pot regla temperatura ? va multumesc anticipat !

Raspunde
                                   
Adi

June 15, 2020 at 7:35 pm

Pe partea lateral stânga a capacului vei găsi un șurubelnița micuț, pe capac îți indica plus-minus,răsucești cu surubelnita

Raspunde
                                   
Adrian

June 16, 2020 at 1:58 pm

Cat răsucești?

Raspunde
                                   
Ion

March 26, 2021 at 4:44 pm

Si eu m-am confruntat cu aceiasi problema cu un incubator cleo5T. Am pus ouale la clocit in el si mi-a ridicat temperatura la 39,6.Am gasit acel orificiu unde este un surub de reglaj,si in sensul acelor de ceasornic am invartit de el,apoi am urmarit cat scade temperatura,pana a ajuns sa oscileze intre 37,7-38,2,ca temperatura incubatorului este influientata si de mediul exterior.Ideal este sa fie mentinuta o temperatura a camerei unde se afla incubatorul de 20-24 grade si constanta…

Raspunde
                                   
Bunny

June 12, 2020 at 11:26 am

Buna, Robert,

Din pacate, reglajul trebuia sa fie deja facut la acest model, adica undeva la 38°C ± 1°C – in fabrica.

Tot ce sare de 39 pune in pericol embrionii, deci va trebui sa cauti datele de contact ale producatorului, conform certificatului de garantie.

Repet, functie de reglaj nu cred ca are acel model.

Astept feedbackul tau, daca reusesti sa rezolvi ceva cu certificatul de garantie.

Cele bune!

Raspunde
                                   
petrec

June 12, 2020 at 4:51 pm

multumesc pentru raspuns dar intre timp am vazut un mic orificiu in carcasa electronica si mi-am bagat nasul acolo gasind un surubel minuscul.am rotit in sensul acelor de ceasornic si mi-am dat seama ca este reglaj.l-am stabilizat ,dupa cateva tatonari,la37,8grade.hotomanii nu au vrut sa stim asa ceva.

Raspunde
                                   
Bunny

June 14, 2020 at 12:20 pm

Buna,

Si multumesc mult pentru raspunsul prompt!

E pierderea lor, daca nu au publicat aceasta informatie mai devreme, deoarece nu este prima data cand cineva are probleme cu un incubator din gama asta.

Toate recenziile negative primite s-ar fi putut rezolva cu o simpla specificatie in manualul de utilizare, pe care inclusiv eu l-am studiat si chiar nu gasisem nimic despre asta.

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Ana Găzdac

April 19, 2020 at 11:07 am

Din ce cauză la un număr de ouă de 60 de bucăți incubatorul scoate până la 30,35,40 de pui?

Raspunde
                                   
Bunny

April 20, 2020 at 11:50 am

Buna, Ana,

Aici este vorba despre eclozabilitate – adica ce procent din oua pot oferi embrioni viabili care sa ajunga la maturitate si sa iasa din ou(sa eclozeze).

Daca ai ales corect ouale (exista o lista intreaga de conditii ce trebuie respectate la selectie) – sa zicem, prin absurd, ca absolut toate includ embrioni viabili – nici macar atunci nu poti sa te astepti la un coeficient de eclozabilitate de 100% – ouale trebuie intoarse si in incubator, trebuie respectati zilnic niste parametri de ingrijire, aerisire, umiditate – pana si grosimea cojii oului poate influenta poterea de a ecloza a puilor.

Deci, chiar si ouale fecundate pot sa nu fie viabile sau embrionii sa moara inainte de termen, cel putin o parte din ei.

Spune-mi, te rog, cum faci selectia oualor pentru incubator, ca sa stiu cu ce sfaturi utile mai pot sa te ajut.

Toate cele bune!

Raspunde