Am modificat articolul ultima data pe: 24.01.21

 

Apa este un ingredient esential vietii, de care au nevoie toate vietuitoarele, asa ca, si in cazul animalelor de ferma, si nu numai, este foarte importanta o sursa curata. Iata cateva informatii esentiale referitoare la necesitatile de hidratare ale vietuitoarelor de la ferma, si nu numai. 

 

In vederea digestiei si a absorbtiei nutrientilor apa joaca un rol esential, contribuind si la eliminarea toxinelor si a resturilor digerate. Asadar, lipsa apei va avea efecte drastice asupra organismului, fie el uman sau animal. Si asta nu este tot, caci hidratarea are rol si in rata de productie a animalelor la ferma. Ajuta si la reglarea temperaturii corporale prin transpiratie, saliva sau respiratie, usurand efectele caldurii, sau la administrarea de tratamente si antiparazitare, in unele cazuri, in special cand animalele sunt bolnave (cand nu vor mai manca, dar apa continua sa bea). Cum poti sti care sunt necesitatile gospodariei tale in materie de apa? 

Necesarul in materie de apa poate fi diferit de la o specie la alta si raportat la alte considerente, printre care se afla urmatoarele. 

 

Tipul animalului

In cazul animalelor de la ferma, necesitatile de apa se ridica la 4 l pentru exemplare de capre si oi si pana la 30 de litri in cazul bovinelor. Diferentele apar din cauza volumului animalelor si a activitatii lor metabolice si a ratei lor de productie. 

In general, oile sunt mai usor de adaptat unei diete cu mai putina apa, deoarece glandele lor salivare produc pana la 15 kg de saliva pe zi, iar depozitele de grasime din zona anterioara produc apa metabolica atunci cand hidrogenul component intra in legatura cu oxigenul din sange.

In consecinta, animalului poate sa nu i se faca sete daca nu are la dispozitie o sursa de apa. Totusi, etic este ca acestora sa le fie puse le dispozitie sisteme de adapare aferente, care sa asigure necesarul zilnic, ce va duce si la o productie mai ridicata in ce priveste laptele, in principal. 

Pentru cai, greutatea si statura conteaza. Se consuma, in medie, intre 2 si 3 l de apa per kilogram de furaj ingerat. Consumul mediu se ridica la 30 litri de apa pe zi pentru un exemplar de statura medie, putand fi mai crescut sau mai scazut, in functie de conditiile climaterice si de activitatea acestuia. 

Cand vine vorba despre pasari, un exemplar va consuma, in medie, 250 ml de apa pe zi, cantitatea variind in functie de talie si tipologie. Gainile ouatoare vor consuma mai mult decat cele tinere, care nu au nevoie decat de 100 – 200 ml de apa pe zi. 

 

Are varsta importanta?

Se pare ca da, in cazul aceleiasi specii necesarul de hidratare variind si in functie de varsta. Asta se intampla deoarece animalele tinere au un continut mai ridicat de apa in organism, pana la 80%, in timp cantitatea scazand la 50%, aceasta modificare fiind cauzata de schimbarile metabolice si de gradul de grasime dobandit. 

In cazul porcinelor, daca la inceputul ciclului de crestere este suficienta o cantitate de 2 l de apa pe zi pe exemplar, spre sfarsitul perioadei de crestere cantitatea de apa necesara creste considerabil, ajungand, in medie, la 9 l de apa pe zi. 

 

Temperatura

Cu cat este mai cald, cu atat mai multa apa le va fi necesara animalelor de ferma. Acest lucru se datoreaza, in parte, nevoii de a disipa caldura din corp, si nevoii reduse de a manca, avand in vedere disconfortul termic resimtit. Incepand cu 27 grade Celsius, se poate observa necesitatea de a creste consumul de apa si pentru a mentine satietatea. 

Gradul de productie

Nevoile de hidratare difera si in functie de productia animalului. Cele care sunt crescute pentru lapte vor avea un consum mai ridicat de apa comparativ cu cele pentru carne, deoarece pierderile zilnice de apa vor fi crescute. Cantitatea de lapte are un rol in cata apa bea animalul. 

De exemplu, o vaca ce va produce in jur de 10 kg de lapte pe zi are nevoie de o cantitate dubla de apa comparativ cu una care produce 5 kg, de pilda. 

 

Calitatea mancarii

Necesitatile de apa sunt diferite in functie de tipul de furaj folosit, in cazul ovinelor si bovinelor, in special. Astfel, daca acestea sunt hranite cu paie, care au un grad redus de umiditate, vor avea nevoie de mai multa apa comparativ cu dieta din furaje, care reprezinta pana la 70% umiditate. 

Totodata, si gradul de umezeala al furajului se poate schimba de-a lungul zilei, fiind mai ridicat seara si mai uscat ziua, din cauza razelor solare si a conditiilor diferite de mediu. In acelasi timp, un factor care afecteaza acest aspect al furajului este modul in care a fost prelucrat. Pentru cele concentrate sub forma de peleti gradul de hidratare va fi redus, in timp ce cele neconcentrate vor fi mai ofertante in acest sens. 

In cazul dietelor pe baza de amidon, si consumul de apa va fi mai ridicat, fiind utile niste adapatori pentru animale care sa faciliteze accesul acestora la hidratare. In cazul dietelor bogate in grasimi, in vederea obtinerii de energie, nu va fi necesara o cantitate la fel de mare de apa. 

Gradul de apa necesar organismului este variabil si in functie de proteinele din furaje. In cazuri de acest fel, animalul are nevoie de mai multa apa pentru a elimina nitrogenul excesiv prin urina. Si sursa proteinelor are un rol aici, existand necesitatea cresterii hidratarii cand e vorba despre furaje pe baza de soia, din cauza efectului asupra consistentei fecalelor. In cazul concentratelor furajere cu peste, continutul de sodiu va necesita augmentarea gradului de apa consumat, deoarece creste senzatia de sete si sarurile trebuie dizolvate si eliminate in mod sigur. 

Adaparea poate avea loc la interior sau la exterior, putandu-se folosi adapatoare in ambele circumstante, cat si apelandu-se la rauri si parauri sau alte canale pentru scurgerea apei, in special cand animalele sunt duse la pasune liber, pe camp, iar accesul la surse amenajate de apa este scazut. In baterii, exista sisteme implementate care vor reduce pierderile de apa prin modul de alimentare si scurgere sau reciclare a apei. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments