Am modificat articolul ultima data pe: 05.07.20

 

Regulile, juratii si punctajul in competitiile ecvestre olimpice

 

Ca si in cazul altor sporturi, nivelul competitional olimpic reprezinta un vis pentru cei mai multi dintre pasionati. Dar chiar daca nu vei ajunge niciodata in acest punct, rezervat unui numar foarte redus de oameni, probabil ca ti-ar placea, ca pasionat al echitatiei, sa intelegi mai multe despre ce se petrece in arena in cadrul acestor concursuri. Este ceea ce isi propune articolul de fata: sa te ajute sa te familiarizezi cu regulile unui concurs la cel mai inalt nivel.

 

Regulile competitiilor olimpice

Regulile care se aplica in cadrul competitiilor olimpice  sunt similare regulilor internationale stabilite de catre Federatia Ecvestra Internationala (FEI). Aceleasi reguli se aplica in cadrul tuturor competitiilor organizate sub egida FEI.

In cadrul Jocurilor Olimpice, exista 3 specialitati diferite: sariturile peste obstacole, dresajul si eventing-ul. Le vom aborda separat, pentru ca fiecare are reguli specifice.

 

Sariturile peste obstacole

Chiar daca obstacolele din manej arata foarte impunator, trebuie sa stii ca ele sunt concepute in asa fel incat sa cada imediat, daca sunt atinse de catre cal. Evaluarea prestatiei fiecarei perechi de participanti tine seama de reguli foarte stricte, iar timpii obtinuti, cu o precizie de pana la sutimi de secunda, joaca si ei un rol important in calcularea punctajului.

 

Regulile generale sunt aplicate de un juriu compus din arbitri si oficialitati calificate, cu totii atestati de FEI. Pentru a putea participa intr-o asemenea competitie, caii trebuie sa aiba varsta de minim 9 ani. Comunicarea se face prin intermediul unui clopot care ii spune concurentului cand poate intra in arena, cand trebuie sa se opreasca sau cand sa isi reia prestatia dupa o intrerupere. Acelasi clopotel poate anunta si trista decizie ca un anumit concurent a fost eliminat din competitie.

Steagurile rosii si albe indica intoarcerile obligatorii si traseul pe care trebuie sa il urmeze calul. Obstacolele pot fi inalte, late, prevazute cu santuri cu apa, si pot fi montate in diferite combinatii.

 

Punctajul se bazeaza pe aplicarea de penalizari pentru greselile facute de cal si calaret.

Pentru fiecare obstacol daramat se dau 4 puncte de penalizare.

Pentru fiecare urma de copita de pe zona adiacenta unui obstacol cu apa se inregistreaza 4 puncte de penalizare.

Prima neascultare din partea calului este taxata cu alte 4 puncte.

Un punct de penalizare se primeste pentru fiecare 4 secunde, sau segment de secunda, care depaseste timpul alocat traseului in primele etape ale competitiei.

Un punct de penalizare este acordat pentru fiecare secunda sau fragment de secunda care depaseste timpul acordat intr-o etapa contra cronometru.

 

Eliminarile se acorda in anumite situatii bine stabilite.

Este exclusa din concurs perechea in care calul sau calaretul cad, sau cea care depaseste limita de timp stabilita pentru proba. In cazul in care nu se respecta traseul stabilit, competitorul este eliminat din concurs. De asemenea, se opteaza pentru eliminare in cazul in care calul manifesta lipsa de obedienta a doua oara.

 

 

Dresajul

Competitiile de dresaj – ca proba olimpica separata, si ca parte a competiilor de tip eventing – beneficiaza, probabil, de cea mai subiectiva evaluare dintre toate celelalte probe ecvestre olimpice. Si asta, in ciuda faptului ca FEI are standarde precise privind fiecare tip de atitudine, de mers, de element de dresaj.

Exista 5 jurati, pozitionati in afara terenului competitional, care masoara 20 x 60 m, si fiecare dintre ei acorda cate un punctaj pentru fiecare element de dresaj. Punctajul poate varia intre 0 si 10, iar anumite elemente de dificultate beneficiaza de coeficienti de multiplicare prestabiliti.

Orice competitor tinde spre a obtine un scor cat mai apropiat de 100 de procente.

 

Regulile de jurizare sunt extrem de stricte. Concurentii sunt descalificati imediat daca se intampla ca cele 4 copite ale calului sa ajunga in afara ringului, sau daca animalul refuza sa asculte comenzile pentru mai mult de 20 secunde. De asemenea, singura  varianta este eliminarea in cazul in care calul sau calaretul cad.

Exista insa si penalizari pentru situatiile in care calul deviaza usor de la traseu, sau daca nu saluta corect, impreuna cu calaretul sau. Acestea se scad din punctajul total obtinut, dar la nivel olimpic, asemenea motive de depunctare sunt rare.

 

Eventingul

Eventingul este o competitie speciala in cadrul Jocurilor Olimpice, care include etape din ramura sariturilor peste obstacole, din dresaj si din cross – country.

In cazul primelor doua etape, regulile sunt similare celor mentionate anterior. In cazul obstacolelor de la cross – country, e bine de stiut ca ele nu numai ca sunt foarte impunatoare, dar nici nu sunt concepute sa cada atunci cand sunt lovite.

Din fericire, acest aspect este in schimbare, chiar daca mai lent decat ne-am dori, din cauza numarului ridicat de accidente mortale pentru cai si calareti.

Multe dintre obstacole sunt confectionate din materiale naturale, iar cursa poate include santuri, povarnisuri, cursuri de apa si garduri vii. In general, langa fiecare obstacol exista jurati care inregistreaza fiecare greseala.

 

Regulile generale pornesc de la stabilirea unui timp optim pentru terminarea cursei. Nu exista nici un avantaj daca perechea termina cursa mai devreme, in schimb se aplica penalizari pentru intarziere. Spre deosebire de celelalte ramuri ale competitiei, calaretii se pot urca inapoi in sa dupa o cazatura.

 

Punctajul se bazeaza, de asemenea, pe acordarea de penalizari. Astfel, la prima neascultare, cand calul refuza sa depaseasca obstacolul, sau cand e nevoie de o repozitionare inainte de a-l depasi, se acorda 20 de puncte de penalizare.

La a doua neascultare din partea calului, competitorul este taxat cu 40 de puncte de penalizare.

La a treia neascultare, concurentul este eliminat din concurs.

In cazul in care calaretul cade la depasirea unui obstacol, el are voie sa revina in sa, dar il costa 65 de puncte. La a doua cazatura, este eliminat din concurs.

In cazul in care calul cade, concurentul este eliminat.

 

Eliminarile au si ele cauze clare. In plus fata de ceea ce am mentionat deja, abordarea traseului in alta succesiune decat cea indicata, este considerata motiv de eliminare.

Daca la inspectie, calul schiopateasca sau pare epuizat, perechea este scoasa din concurs.

Daca se inregistreaza o eroare necorectata de parcurs, sau daca echipamentul nu este corespunzator, concurentul este eliminat.

Ratarea unui obstacol obligatoriu, repetarea sariturii peste acelasi obstacol si abuzarea calului, prin biciuire prea frecventa, lovire sau folosirea unor echipamente ilegale se soldeaza cu eliminarea definitiva din competitie.

 

 

Dupa cum iti poti imagina, pentru acest nivel de performanta, atat calaretul, cat si calul, trebuie sa arate si sa se comporte impecabil. Este vorba despre investitii pe care cu greu ti le poti imagina, ca neinitiat a carui experienta in ceea ce priveste costurile ingrijirii cabalinelor este limitata la a alege sa cumperi sampon de cai pentru uz personal, si chiar si ca pasionat care insa nu detine propriul animal. Si chiar daca ai propriul cal, valoarea exemplarelor care ajung la un asemenea nivel de performanta implica o ingrijire absolut deosebita.

Prin urmare, daca privesti lucrurile din acest punct de vedere, vei constata ca exista motive reale pentru ca regulie sa fie atat de stricte, juriul atat de bine specializat, iar punctajul atat de greu de obtinut.

Din fericire, competitia ecvestra ramane la fel de pasionanta si de spectaculoasa pentru spectatorii – acum, putin mai avizati in legatura cu ceea ce se intampla in ring.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments