11 specii de pesti pe care ii poti creste in acvariu

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Pesti adecvati pentru acvariile cu apa dulce

 

Acvariile sunt unul dintre cele mai iubite moduri pe care le aleg oamenii pentru a ingriji animale de comopanie, iar acvariile cu apa dulce sunt cea mai raspandita optiune a pasionatilor. Posesorii de pestisori beneficiaza si de avantajele pe care ii aduc acestia: o reducere a nivelului de stres si o scadere a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.

Daca esti tentat de perspectiva de a avea un acvariu, insa te ingrijoreaza multitudinea de informatii pe acest subiect, vom incerca sa te linistim. In acest articol, de pilda, vom incerca sa te familiarizam cu cateva dintre cele mai iubite specii de pestisori de apa dulce.

 

Gupii

Gupii sunt, cu siguranta, primii pe lista preferatilor, fie ca vorbim despre un pasionat sau despre un incepator. Obisnuiti sa traiasca in grupuri mari, ei au nevoie de companie, deci nu vei lua niciodata un singur exemplar. De altfel, cand sunt intr-un grup mai mare, arata si mult mai spectaculos.

Unul dintre cele mai speciale atribute ale acestor pesti este legat de culoare: asa cum fiecare dintre noi are amprente unice, asa si ei au colorit unic, diferit de al oricarui alt individ din specie.

Gupii sunt curiosi si prietenosi, rezistenti si nepretentiosi, au un nivel mediu de activitate fara a deveni agitati, asemeni altor specii. Sunt omnivori, astfel ca mananca aproape orice si nu au cerinte speciale legate de mediul de viata.

 

Neon tetra

Acest peste tropical de apa dulce provine din America de Sud si este foarte popular in acvariile din toata lumea. Culorile sale puternice il fac frumos de urmarit, mai ales ca sunt o specie pasnica, ce apreciaza sa traiasca in grup, de unde si efectul vizual mai puternic. Sunt usor de intretinut, chiar daca ceva mai dificil de inmultit decat specia anterioara.

Nu necesita conditii speciale de viata si nu sunt pretentiosi, din nici un punct de vedere.

 

Zebra Danios

Aceasta este cea mai populara specie din categoria zebrelor. Sunt o specie indragita pentru ca sunt potriviti inclusiv pentru stangaciile incepatorilor, fiind foarte rezistenti. Nu necesita nici un fel de conditii speciale de viata, neavand nevoie nici macar de apa incalzita. Sunt omnivori, deci nici din acest punct de vedere nu vei avea batai de cap. Iubesc sa traiasca in grupuri si se pare ca isi aleg partenerii pe viata – un lucru interesant in aceasta categorie de vertebrate.

Desigur, coloritul lor este absolut particular, nu ii poti confunda cu nici o alta specie de acvariu.

 

 

Mreana arulius

Este o alta specie ideala pentru incepatori, fiind foarte usor de intretinut. Nu necesita incalzirea apei din acvariu, este compatibil cu specii de pesti mici si e omnivor, astfel incat mananca practic orice. Ii plac acvariile cu vegetatie, astfel incat sa poata ciuguli din ele. Nu este insa in mod deosebit indragit de pestii mai mici, pentru ca se afla in permanenta miscare.

Avand in vedere dimensiunile, este potrivit pentru acvarii cu o capacitate de minim 36 litri.

 

Zvarluga zebra

Acest peste este, de asemenea, potrivit incepatorilor, fiind nepretentios si usor de ingrijit. Aspectul sau este unul foarte atractiv, si discutam de data aceasta despre o specie care traieste pe fundul acvariului. Omnivor, mananca orice si nu are pretentii ca apa sa fie incalzita.

Amator de acvarii cu grote si multe plante, ii place sa se ascunda in locuri mai putin vizibile. Cel mai bine se creste intr-un grup de mici dimensiuni, contribuind la sanatatea acvariului prin cosumul mancarii cazute pe substrat.

 

Carasul auriu

Nu, nu este vorba despre carasul pentru care te pregatesti cu nada, varga si/sau barca de pescuit; in genere, carasii de acvariu sunt usor de recunoscut datorita formei si culorilor specifice. Exista mai multe varietati: carasul cu ochi bulbucati, carasul auriu comun, carasul cometa sau carasul cu coada in evantai sunt doar cateva dintre ele. In general sunt specii relativ usor de ingrijit, amatori de apa rece, a carei temperatiura nu depaseste 25 de grade Celsius.

Sunt specii omnivore care nu au nevoie de conditii aparte de viata, cu exceptia carasilor cu ochi bulbucati, care se recomanda sa fie tinuti separat de alte specii, fara decoruri cu pietre, ca sa nu se raneasca.

 

Leporinus cu 8 benzi

Discutam despre un alt peste foarte usor de ingrijit si foarte rezistent, cu mentiunea ca este ceva mai mare decat alte specii, ajungand la 15 cm in acvariu si necesitand un volum de apa de minim 60 l. Iubeste apa la temperatura moderata, intre 23 si 26 de grade, este sociabil si consuma orice, fiind omnivor.

Pentru a-i crea conditii adecvate de viata se prefera sa fie crescut in acvarii spatioase cu plante naturale cu frunze tari, sau cu plante artificiale.

 

Tetra cardinal

Este un alt peste spectaculos multumita coloritului, la care se adauga placerea de a trai in bancuri, ceea ce ii transforma intr-un adevarat spectacol cromatic mobil. Prefera acvariile umbrite in care sa existe zone suficient de spatioase incat sa poata inota in voie.

Prefera apa cu temperaturi intre 24 si 27 grade Celsius, mananca orice, sunt sociabili si veseli, iar intensitatea coloritului variaza in functie de pH-ul apei, in ciuda rezistentei lor crescute la aproape orice conditii de mediu.

 

 

Papagalul rosu

Este un peste care iti va colora, cu siguranta, orice acvariu! Aspectul sau este unul inconfundabil, este nepretentios, omnivor, iubeste apa la temperatura camerei, dar necesita destul de mult spatiu, caci masoara pana la 15 cm in captivitate.

Desi spectaculos, prezinta un dezavantaj caracteristic speciei, si anume ca produce multa mizerie. Unsistem de filtrare adecvat va contribui, in acest caz, la mentinerea echilibrului ecosistemului.

 

Scalarul

Este greu de imaginat un acvariu (aici niste oferte comparate) din care sa lipseasca scalarii. Usor de intretinut si rezistenti, ei prefera totusi apa incalzita si acvariile adanci, cu multe plante cu numeroase ramificatii.

O atentie particulara trebuie acordata speciilor cu care coabiteaza, care trebuie sa fie la fel de mari; neonii sau gupii vor fi devorati in scurt timp.

 

Sanitarul jaguar

Este unul dintre pestii care nu lipsesc din nici un acvariu, rolul sau de “om de serviciu” din ecosistem fiind unul foarte important. Traieste la temperaturi de 21 – 25 de grade, deci la temperatura camerei, dar prefera spatiile cu multe plante si cu nisip fin in substrat.

Nu este foarte sociabil, insa este mult indragit pentru aspectul sau caracteristic, care il si ajuta sa se camufleze eficient atunci cand doreste.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES