10 specii de pesti de apa sarata

Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.22

 

Cel mai frumosi pesti tropicali marini de acvariu

 

Aceasta categorie de pesti este destinata pasionatilor priceputi, dificultatea de a-i creste fiind asemanata cu cea intalnita in cazul pestilor dulcicoli care se aclimatizeaza greu. Este esential sa acorzi o atentie deosebita combinatiei de animale, plante si conditii fizico-chimice din acest tip de acvariu, pentru ca speciile alese sa reziste cat mai bine.

 

Pestii anemona

Cunoscuti si deveniti celebri dupa celebrul desen animat cu Nemo, acesti pesti au o deplasare caracteristica, usor leganata, de unde si denumirea populata de pesti – clovn. Traind in perfecta armonie cu anemonele de mare, ei le folosesc ca ascunzis si protectie. Un alt element foarte interesant in ceea ce ii priveste este ca ei se nasc masculi, si raman masculi cat timp in anemona – cuib exista o femela. Daca femela dispare, pestele se transforma la randul sau in femela.

Exista mai multe varietati, care se deosebesc prin elemente cromatice si prin specia de anemona – gazda preferata. Iubesc apa la o temperatura de 26 grade Celsius, necesita o apa foarte curata si lipsita de deseuri azotate si sunt greu de intretinut din cauza dependentei lor de anemona – casa.

 

Chromis bicolor

Este un peste spectaculos prin aspectul sau fizic, capul si jumatatea anterioara a corpului fiind negre, iar restul de culoare alba. Traieste in bancuri de pesti si se hraneste cu plancton la adancime medie.

Necesita nutritie adecvata, un sistem de filtrare foarte performant si un iluminat puternic, pentru a i se pune in valoare coloritul. Nu este potrivit pentru acvarii in care traiesc alte specii agresive.

 

Pestele inger imperial

Una dintre caracteristicile acestei categorii de pesti este legata de cat de spectaculos le este coloritul. Puii au corpul albastru inchis, cu cercuri concentrice albe in zona dorsala, in timp ce adultii au corpul galben cu linii diagonale albastre.

Este un peste pretentios, care are nevoie de un acvariu de minim 72 litri, in care sa existe numeroase adaposturi acoperite cu alge, in care sa se retraga. De asemenea, ai nevoie de o apa foarte bine oxigenata, cu un curent puternic.

 

 

Pestele fluture

In aceasta categorie intra mai multe specii si varietati: pestele fluture cu bot lung, cu inotatoare filiforme, cu patru ochi, varietatea raton, pestele fluture de recif, lacrima sau cu benzi si exemplele pot continua.

Sunt specii destinate exclusiv specialistilor, pretentioase, care adeseori refuza sa manance in captivitate. Prin urmare, au  nevoie de acvarii generoase, de apa de o calitate excelenta si, adeseori, de mancare vie de dimensiuni mici.

 

Pestele chirurg

Denumirea acestei familii de pesti exotici provine de la existenta unuia sau a doi tepi ascutiti in zona pedunculului codal, care sunt folositi ca arma de aparare si care pot produce leziuni serioase.

Fiind ierbivori, au o capacitate impresionanta de a manca toate plantele din acvariu; mananca intruna, asadar produc si o cantitate impresionanta de dejectii, pentru care este nevoie de un sistem de filtrare foarte performant si de o apa foarte bine oxigenata.

Rareori inoata sub forma de bancuri, preferand mai degraba sa aiba locuri ascunse in care sa se retraga, prin urmare ai nevoie de un acvariu de dimensiuni generoase, daca doresti sa le oferi un spatiu in care sa se simta protejati.

 

Pestii tragaci

Potriviti mai degraba pasionatilor, acesti pesti se remarca prin aspectul particular, putin ciudat, al corpului. Modelele bizare de pe suprafata sunt dublate de o colectie de dinti foarte ascutiti. Iar trasatura caracteristica este o modificare a aripioarei dorsale, care le permite sa se fixeze in cadrul unor fisuri si crapaturi din pietre.

Fiind pesti solitari si teritoriali, au nevoie de un spatiu foarte generos, de ascunzatori si de decoruri pe care le vor scotoci pana cand le vor deplasa sau rasturna. Nu sunt pretentiosi la mancare, ceea ce inseamna ca va trebui sa ai grija inclusiv la propriile degete.

 

Labridele

Cunoscuti si cu denumirea de pesti buzati, includ peste 500 de specii. Labridul sanitar este cel mai cunoscut membru al familiei, el fiind responsabil cu indepartarea parazitilor din pielea, gura si branhiile pestilor din zona. In natura, el se cantoneaza in anumite zone ale recifului unde, in schimbul hranei aduse de alti pesti, ii scapa pe acestia de paraziti.

Sunt pesti teritoriali, din motive evidente; adesea prefera sa isi petreaca noaptea ingropati in substrat, asadar au nevoie de un nisip adanc de minim 10 cm, in care sa sape ca sa se ascunda sau ca sa dezgroape hrana.

 

Bleniile si guvizii

Aceste specii sunt asemanatoare, motiv pentru care apar deseori confuzii. Prefera sa traiasca pe fundul apei, unde isi construiesc adaposturi in substrat sau se ascund prin pietris. Chiar daca nu este caracteristica lor definitorie, pot deveni adesea teritoriali, si fac salturi foarte inalte, motiv pentru care este obligatoriu sa te asiguri ca ai un acvariu cu capac bine fixat.

Se intretin usor si mananca orice; nu au nevoie nici macar de prea mult spatiu, pentru ca au dimensiuni mici si prefera oricum sa stea la nivelul substratului, fara sa se miste prea mult.

 

 

Pestii cufar

Aceasta familie de pesti este potrivita, cu siguranta, pasionatilor interesati de specii cat mai bizare. Iar mijloacele de aparare sofisticate de care dispun acesti pesti le garanteaza, cu siguranta, bizareria.

Avand inotatoare peste tot, cu colorit stralucitor, diferit in functie de sex in cadrul aceleiasi specii, ei se manevreaza cu foarte multa atentie, caci atunci cand se sperie, emana o toxina care ii ucide si pe ei, si pe ceilalti pesti din jur.

Tot in aceasta categorie intra mai bine cunoscutul peste balon, ai carui tepi si dinti ascutiti ajung sa distruga, in timp, echipamentul tehnic si incalzitoarele din acvariu. Nu trebuie amestecati nici cu pesti mici, nici intr-un acvariu de recif, mai ales avand in vedere toxinele pe care le emana.

 

Anghilele

Fascinante, sinuoase, elegante, discrete si intimidante, anghilele sunt o alegere doar pentru acvaristii foarte pasionati si care dispun, de asemenea, de resurse financiare impresionante si de spatiu pe masura, pentru ca ele cresc si pana la 3 metri.

Ascunse printre pietre si foarte bine camuflate, pandesc cu gura deschisa – dar nu pentru a vana, cat pentru a respira. Sunt pesti carnivori foarte mancaciosi, care fac si multa mizerie, ceea ce impune schimbarea partiala a apei destul de frecvent.

Ingrijirea lor este recomandata acvariilor, mai degraba decat particularilor, caci sunt pretentioase, dificile, periculoase si au tendinta de a evada.

Dupa cum se vede, chiar daca alegi cel mai bun acvariu, intretinerea pestilor marini este mai dificila decat cea a speciilor dulcicole, si e nevoie de mult angajament, perseverenta, de munca si de o investitie importanta pentru a te apuca de asa ceva.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu